Česká televize i STV chystají nová televizní studia

Praha - Variabilní televizní studia, v nichž se dá během několika minut změnit vizuál celé scény, jsou v kurzu. Česká televize představí nové prostory pro vysílání zpravodajských relací už v září, podobné změny chystá na podzim i STV.

V prostorách budovy zpravodajství České televize na Kavčích horách, odkud se do konce června vysílaly např. pořady Dobré ráno nebo Před polednem, se připravuje zrenovované studio. Kromě nového designu od ateliéru Qubus, který koncem minulého roku připravil i redesign studia na „velíně“, z něhož se vysílají Události, se kompletně promění i světelný park. Ten bude odpovídat posledním trendům, takže světla již budou plně robotizovaná, ovladatelná z režie, namísto současného zdlouhavého převěšování. Předností nového vzhledu prostor Studia 6 bude hlavně možnost rychlé změny, která bude z velké části spočívat v jiném stylu nasvícení scény.

V souvislosti s novým vzhledem Dobrého rána připravil ředitel zpravodajství Milan Fridrich i změny ve vysílacím schématu. Od září se tak vedle zpravodajského bloku na Jedničce objeví na Dvojce lifestylový proud, o jehož přípravu se podělí brněnské a ostravské studio. „Cílem je zvýšit programovou nabídku a přilákat k obrazovce i ty, pro něž je zpravodajské ráno příliš velké sousto,“ přiblížil Lidovým novinám ředitel zpravodajství. Fridrich zároveň dodal, že od září přejde celé zpravodajství na vysílací formát 16:9. ČT4 Sport už v tomto formátu vysílá už více než půl roku.

Podobnou multifunkčnost studia má kromě ČT v plánu i veřejnoprávní Slovenská televize. Variabilní scéna bude sloužit hlavně k vysílání denních či mimořádných diskuzí na jejím prvním a druhém kanálu. Změna se týká technologicky nejstaršího televizního studia na Slovensku, ze kterého se v současnosti vysílá Ranní magazín. Podle serveru Mediálně.sk by mělo renovací projít i studio zpravodajství na slovenské komerční televizi Markíza.

Vydáno pod