Lékó neodchází, týdeník Euro povede dál

Praha - Lékó v časopise Euru zůstává. Dosavadní šéfredaktor tohoto ekonomického týdeníku István Lékó oznámil svůj odchod z funkce k poslednímu červenci. Poté, co si s majitelem Eura, společností PPF Investments, vyjasnil problémy, které ho na konci května přiměly odejít, ale změnil názor a Euro povede i nadále. Od nového roku se chce soustředit především na budování plnohodnotného webového zpravodajství. Dnes o tom informoval server Lidových novin.

„Největší překážky, které byly, jsou odbourány. Já i oni (PPF) jsme si uvědomili hodnotu toho, co jsme deset let budovali,“ uvedl Lékó. Připustil také, že vlastník se občas snažil ovlivnit obsah časopisu, konkrétně texty, které se týkaly chystaných obchodů firmy. „Třeba při loňské akvizici České pojišťovny skupinou Generali. Věděli jsme spoustu věcí, nepotvrzených, a PPF chtěla, abychom s některými počkali. Myslím ale, že to bylo férové. Ať po mě z novinářů hodí kámen ten, kdo nikdy nic podobného neudělal,“ řekl Lékó.

Dalším důvodem, proč chtěl časopis, který před deseti lety zakládal, opustit, byly podle serveru i nedávné odchody několika klíčových spolupracovníků. Na přelomu roku z Eura odešli všichni tehdejší zástupci šéfredaktora. Tomáš Skřivánek nyní šéfuje novému ekonomickému deníku E15, kam přešel i Jan Žižka. Třetí bývalý zástupce Jiří Pšenička je teď šéfreportérem konkurenčního Ekonomu.

Lékó měl přejít do společnosti Stanford podnikatele Karla Komárka, která vydává ekonomické časopisy Profit a Czech Business Weekly. „Jednali jsme, ale nakonec jsem se rozhodl, že by to pro mě byla komplikovaná role,“ podotkl Lékó.

Euro bylo loni nejprodávanějším ekonomickým časopisem. Podle Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR se v průměru na každé vydání týdeníku prodalo 23 328 výtisků, což je zhruba o 3400 více než u druhého Ekonomu a asi o 8400 více než u třetího Profitu. Nad oběma zmíněnými tituly vítězí i ve čtenosti, náskok se pohybuje v desítkách tisíc čtenářů.