Jihokorejský Soul stáhl kvůli územnímu sporu japonskou reklamu

Soul – Přibližně dvě stě reklamních plakátů na japonské kondomy muselo být staženo z metra v jihokorejském Soulu pod nátlakem nespokojených cestujících, které rozčílilo nedávné oživení územního sporu s Japonskem o ostrovy v Japonském moři. Japonci i Korejci považují ostrovy za své a spor už dlouho komplikuje jinak poměrně bezproblémové vztahy obou zemí.

Spor nyní rozdmýchal vášně v podzemce korejské metropole. „Veřejnost si stěžovala na propagaci japonských prezervativů. Přijali jsme okamžitá opatření,“ vysvětlil mluvčí soulského metra rozhodnutí odmontovat dvě stovky plakátů s prezervativy Okamoto. Plakáty byly v metru instalovány teprve před pěti dny a měly zde zůstat celý měsíc. „Kdyby spor o Tokdo nepropukl, nedostali bychom jedinou stížnost,“ připustil mluvčí.

Vše vyvolala zpráva, na kterou rozhořčeně reagovala i jihokorejská vláda, o rozhodnutí japonského ministerstva školství zahrnout do osnov i japonský nárok na ostrovy, které Jihokorejci nazývají Tokdo a Japonci Takešima.

Třicítka drobných ostrovů dohromady zaujímá plochu necelých 20 hektarů. Tento spor trvá od začátku 20. století. Okolní vody těchto skalních útesů jsou plné ryb a mořské dno skrývá velké nerostné bohatství. Soul zde udržuje malou jednotku vojenské policie a tvrdí, že ostrovy jsou korejské už po staletí.