„Pevnost“ pro Svobodnou Evropu je před dokončením

Praha - Stavba nového sídla Rádia Svobodná Evropa je těsně před koncem. Američtí vlastníci stanice si na patnáct let pronajmou pětipatrový dům na pražském Hagiboru - jednu z nejstřeženějších budov v celé Evropě. Investoři tají detaily bezpečnostních opatření, stejně jako cenu, na kterou se projekt vyšplhal.

Rádio Svobodná Evropa se do země, kde dříve komunistický režim její vysílání rušil, přestěhovala v roce 1994. Tehdy se usídlila v budově bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy. Po teroristických útocích ve Spojených státech 11. září 2001 obsadili okolí budovy ozbrojenci. Rádio totiž posílá svoje vlny do Afghánistánu, Iránu nebo Iráku. A je trnem v oku možných teroristů.

Přes všechna opatření současné sídlo rozhlasové stanice v centru Prahy nesplňuje všechna bezpečnostní kritéria. V roce 2006 lety byl proto položen základní kámen nové budovy, která je po dvou letech stavby před dokončením.

Na Hagiboru vyrostla pro Svobodnou Evropu architektonická pevnost. Zásadní podmínkou stavby byla bezpečnost, na kterou se v okolí i útrobách nového sídla myslí na každém kroku. „Budova je stavěna stejným způsobem, jakým jsou stavěny americké ambasády," vysvětluje mluvčí developera Orco Group Property Petra Zdeňková.

Například při vjezdu zkontroluje světelný rentgen každé vozidlo, ale třeba i potraviny. Za neprůstřelnými skly chrání redakci klimatizace, která ji při vniknutí jedovatých látek oddělí od recepce. Prostor kolem dvou řad železobetonového oplocení sledují  bez přestání čidla a kamery.

Zázemí a chod redakce by měly kromě nebezpečí útoků čelit i technickým kritickým okamžikům. „Budova může být plně soběstačná, když by došlo k výpadku elektrické energie, tři dny může běžet bez zásahu z venčí,“ dodal development manažer Orca Štěpán Jirout.

Kolaudace budovy se plánuje na začátek září. Poté se stanice začne stěhovat z centra města. Vysílání z Hagiboru odstartuje příští rok v dubnu.