Čínská policie má příkaz nezasahovat do práce novinářů

Peking - Pekingská policie by měla přestat zasahovat do práce zahraničních novinářů zpravodajsky kryjících nadcházející olympijské hry. Vyplývá to z interního policejního dokumentu, k němuž získala přístup agentura Reuters. Olympijské hry vyvolaly globální vlnu kritiky za porušování práva novinářů informovat, za blokování přístupu médií k internetu či zacházení s disidenty, se signatáři peticí či s obyvateli Tibetu.

Na základě nových pravidel, která byla vydána minulý týden, by pekingští policisté napříště neměli zasahovat do protivládních veřejných projevů týkajících se zakázaného hnutí Fa-lun-kung, či nezávislosti Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Tibetu nebo Tchaj-wanu.

Zakročit mají policisté jen v případě, že půjde o „významnou akci, která přiláká dav či naruší veřejný pořádek“, anebo se bude konat na náměstí Tchien-an-men či jiném politicky citlivém místě.

Pravidla také zakazují policistům zakrývat či jinak blokovat objektivy fotoaparátů a kamer novinářů či poškozovat jejich vybavení. Zaměstnanci bezpečnostních sil nemají právo zabavovat paměťové karty z fotoaparátů a reportéři nesmějí být odvezeni na policejní stanici k výpovědi v „obyčejných případech“.

„Zahraničním novinářům už nebude bráněno v natáčení na náměstí Tchein-an-men,“ dodal na dotaz agentury Reuters oficiální činitel, který si nepřál být jmenován. Podle tiskové agentury Nová Čína reportéři jen musejí požádat 24 hodin předem, chtějí-li točit na náměstí, které se v roce 1989 stalo dějištěm krvavého potlačení prodemokratického hnutí.