Závěr olympiády zajímal méně lidí než její zahájení

Praha/Peking – Nedělní slavnostní zakončení letní olympiády v Pekingu vidělo v přímém přenosu na ČT2 696 tisíc českých diváků. To je méně než její slavnostní zahájení o 16 dní dříve. Zakončení zároveň sledovalo méně diváků než u předchozích dvou olympiád konaných v Evropě - v Aténách 2004 a Barceloně 1992. Bylo to ale více než u her v Sydney 2000 a Atlantě 1996, které se rovněž konaly s několikahodinovým posunem od středoevropského času. Vyplývá to z informací České televize.

Tříhodinový přenos ceremoniálu ze stadionu v Pekingu přezdívaném Ptačí hnízdo s několika stovkami kung-fu bojovníků a velkolepými ohňostroji sledovalo v průměru osm procent dospělých Čechů. Zakončení si tak nenechala ujít třetina diváků, kteří v té době dleli u obrazovek. Počet dospělých, kteří si zakončení her na ČT2 pustili alespoň jednou na dobu delší než tři minuty, dosáhl 1,49 milionu.

Zájem o konec her byl menší než o jejich zahájení. To sledovalo v pátek 8. srpna v téměř pětihodinovém přímém přenosu na ČT2 celkem 885 tisíc dospělých Čechů, tedy asi desetina lidí starších 15 let. Zahájení viděla více než polovina diváků pobývajících v tu dobu u obrazovek.

Nejvíce diváků mělo podle údajů ČT slavnostní zakončení her v roce 1992 v Barceloně, bylo jich přes dva miliony. V té době, stejně jako v roce 1996, se ale sledovanost neměřila peoplemetrovým měřením jako od roku 1997, ale pomocí méně přesného sociologického průzkumu vedeného formou takzvaného deníčkového dotazování. Údaje o sledovanosti před rokem 1997 jsou tak většinou vyšší než z doby po zavedení peoplemetrů.

Vydáno pod