Americké knihovny nabízejí stále více digitálních položek

New York – Digitální knihy, hudba ve formátu mp3 či filmy, které si mohou návštěvníci stáhnout do počítačů či přehrávačů tvoří stále větší část fondů amerických knihoven. Instituce ve Spojených státech se tak brání odlivu čtenářů a na rozdíl od internetových portálů, které nabízejí stejné služby, je v nich vše zdarma respektive za cenu čtenářského průkazu.

Jedna z největších amerických digitálních knihoven je ve Phoenixu. Nabízí 50 tisíc e-booků, hudby a videí, které je možné prohlížet a stáhnout z kteréhokoli počítače. K fondům je možné dostat se odkudkoli pomocí internetu. K přístupu je třeba mít pouze čtenářský průkaz a některý ze zdarma dostupných programů, jako je Adobe Digital Editions, Mobipocket Reader nebo OverDrive Media Console.

Podobně jako v klasických knihovnách nezůstávají vypůjčené programy v počítači věčně. Jsou nastaveny tak, že se po uplynutí výpůjční lhůty samy vymažou. Na disku zůstávají jeden až tři týdny. 

Jedním z nejdůležitějších dodavatelů elektronických médií do knihoven je clevelandská společnost OverDrive, která spolupracuje s nakladatelstvími jako je HarperCollins a Random House, či s hudebními vydavatelstvími typu Alligator Records.

Knihovny jsou s digitálními fondy spokojeny proto, že jejich fyzický rozměr nepřesahuje několik teček či čárek na záznamovém médiu. „Materiál, který nezabírá místo na policích a je dostupný 24 hodin denně po sedm dní v týdnu, je pro knihovny skutečné lákadlo,“ říká Jim McCluskey z washingtonské knihovny Sno-Isle Libraries.