Skype existuje pět let – je světoznámý, ale nevydělává

Praha – Program Skype, který umožňuje zvukovou i obrazovou komunikaci pomocí internetu, existuje pět let. Většina uživatelů používá služby, které jsou dostupné zdarma. Placené součásti, jako je volání z počítače na telefon, využívá asi desetina zákazníků. Pro společnost e-Bay, která firmu Skype v roce 2005 koupila od zakladatelů, tak není tento program příliš výnosný. Naopak uvažuje o jeho dalším prodeji.

Účet ve službě Skype má asi 300 milionů lidí, zhruba setina z nich je v Česku, kde má společnost jedno z vývojových center. Společně s dalšími podobnými programy změnil Skype telekomunikační trh, ceny pro volání z počítače na telefon jsou totiž nižší než u většiny telefonních operátorů, volání mezi počítači jsou zcela zdarma. „Skype nabízí v řadě zemí volání za nižší ceny než tradiční operátoři, kteří na druhou stranu zareagovali na tuto novou konkurenci,“ uvádí Aleš Miklík, šéfredaktor webu Lupa.cz. Existují tak například telefonní přístroje, z nichž je možné volat na Skype, nebo takzvané skypephony.

Skype je oblíbený, ale neprůhledný 

Patrně nejznámější komunikační program využívá především toho, že s internetovým telefonováním přišel první a podařilo se mu tak nejlépe se zapsat do povědomí lidí. Existuje však řada konkurenčních projektů, z nichž některé nabízejí audio či videovolání pouze jako doplňkovou službu – například ICQ, Google Talk či Windows Messenger. „Některé z nich jsou technologicky vyspělejší a z hlediska bezpečnosti nebo soukromí poněkud průhlednější,“ říká Aleš Miklík.

Miklík dodává, co odborníci u skypu často kritizují: „Používá svůj vlastní uzavřený protokol, to znamená, že zvenčí není příliš patrné například jakým způsobem se směrují hovory, uživatel nemá jistotu, jakým způsobem je nakládáno s jeho hovorem.“

Nejenom zvuk a video

Skype umožňuje vedle volání také vyměňovat si mezi počítači psané zprávy. V tomto ohledu je v Česku známější služba ICQ, jeden z největších konkurentů jubilujícího programu, která v poslední době zavedla i možnost audio i videohovoru.