Prima věnuje nové R1 více svého vysílacího času

Praha – Uskupení sedmi regionálních televizí, které vzniklo pod názvem R1, dostane více vysílacího času. Regionální vysílání probíhá na kmitočtech celostátní soukromé televize Prima, která je povinna uvolnit místním studiům část svého vysílacího času. Po vytvoření R1 se jim podařilo vyjednat, že od Primy dostanou více prostoru.

Regionální studia budou vysílat na kmitočtech Primy své zpravodajsko-publicistické bloky každý den mezi 17:40 a 18:00, další den ráno od 7:00 do 7:20 se diváci dočkají jejich reprízy. Toto schéma bude platit od 1. září, kdy R1 oficiálně začne vysílat. Jednotlivá studia mají mít vedle jednotného názvu, loga a grafiky shodné vysílácí schéma, jehož obsah se bude lišit podle regionu.

Ředitelka liberecké regionální televize Genus TV Alena Roubalová uvedla, že tvorby zpravodajského programu se změna dotkne jen minimálně. „Vysílání z regionu připravuje 21 lidí, a to se nezmění,“ dodala.

Šest ze sedmi televizí sdružených v R1 vlastní společnost Regio Media, v níž má zase majetkový podíl televize Prima. Nové uskupení sdružuje studia Lyra z Ústí nad Labem, mostecké DAKR, plzeňské ZAK,
olomoucké Morava a karlovarské Vřídlo, k nim se dnes přidala televize Vysočina.

Zbytek regionálního vysílání na Primě zajišťuje společnost RTA, která zajišťuje místní zpravodajství a publicistiku v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě a Zlíně.