Bertelsmann byl v pololetí výdělečný, zastavil tak loňský propad

Frankfurt – Německý mediální koncern Bertelsmann v letošním prvním pololetí vydělával. Poté, co loni ve stejném období vykázal ztrátu 51 milionů eur, získal letos 284 milionů. Bertelsmannu se to podařilo i přesto, že se mu tento rok snížily tržby. Loňské první pololetí bylo totiž poznamenáno výdaji kvůli nelegální činnosti internetového servisu Napster, do kterého Bertelsmann investoval.

Bertelsmann vydává knihy, hudbu a tištěná média. Patří mu vydavatelství Random House a největší evropská televizní vysílací společnost RTL. V lednu byl jmenován nový generální ředitel koncernu Hartmut Ostrowski, který se rozhodl prodat některé součásti Bertelsmannu a soustředit se především na zisk. Zatím posledním důsledkem této politiky je ohlášený prodej padesátiprocentního podílu v nahrávací společnosti Sony BMG druhému majiteli, výrobci elektroniky Sony.

Bertelsmann, který je největší mediální skupinou v Evropě a čtvrtou největší na světě, působí  i v Česku. Patří mu společnost Euromedia Group, jejímž prostřednictvím ovládá německý koncern nakladatelství Balios, Ikar, Knižní klub, Universum a Odeon. Knižní klub je však další součást, kterou firma hodlá prodat.