Část Pražanů je od soboty bez digitální televize

Praha - V části Prahy od soboty není podle serveru DigiZone.cz možné přijímat digitální televizní signál. Důvodem je přesunutí digitálního vysílání ze žižkovského vysílače na Strahov. Podle mediální zástupkyně společnosti České Radiokomunikace Marie Fianové firma nyní problém řeší. Bližší informace ale neuvedla.

Radiokomunikace chystají na Žižkově výměnu antény, a proto provoz přesunuly na jiný vysílač. Stovky domácností tak přišly o příjem multiplexu A, který obsahuje čtyři kanály České televize a Novu. Postiženy jsou mimo jiné Jižní město, Chodov, Nové město, Vršovice, Libeň nebo Hloubětín.

Problémy podle DigiZone souvisí se změnou polarizace vysílání na 25. kanále z horizontální na vertikální. Lidé by se měli přesvědčit, zda jejich anténa vertikální příjem umožňuje a případně ji přenastavit.

Výměna antény na Žižkově souvisí s postupným přechodem Česka na digitální televizní vysílání. Již na podzim by mělo ve středních Čechách skončit analogové vysílání ČT2. V dubnu příštího roku pak ČT1, Novy a Primy.