Finanční kontrola ČT se netýká danění poplatků

Praha - Vedení České televize informovalo, že probíhající finanční kontrola hospodaření České televize se netýká případné povinnosti platit daň za příjmy z koncesionářských poplatků, které loni televize neinvestovala do svého provozu. Podle ČT jsou ale její účetní postupy správné, odpovídají zákonu o dani z příjmu a zákonu o ČT.

Týdeník Euro nedávno informoval, že v souvislosti s aktuální finanční kontrolou, by měla ČT zaplatit miliardu korun kvůli daňovým nesrovnalostem. Kontrola dosud neskončila, podle Eura ale již údajně odhalila, že ČT neplatila daň z příjmu z inkasovaných koncesionářských poplatků, které ukládá na zvláštním fondu poplatků.

„Ze strany finančního úřadu s námi nebyla projednávána otázka danění poplatků. Česká televize trvá na tom, že její účetní postupy jsou správné, odpovídají zákonu o dani z příjmu, zákonu o ČT a účetním standardům. Účtování poplatků máme podpořeno souhlasným stanoviskem ministerstva financí,“ uvedla zástupkyně finanční ředitelky ČT Marie Trpišovská.

Na dotaz jednoho z členů rady, zda se finanční úřad zabývá i případnou povinností platit daň z příjmů pocházejících z poplatků odpověděla, že probíhající kontrola se tím vůbec nezabývá. Podrobnější informace o kontrole ČT nechce po dohodě s finančním úřadem zveřejňovat do té doby, než bude kontrola ukončena.