ČTK si připomíná 90 let existence

Praha - Česká tisková kancelář si dnes připomíná 90 let své existence. Prezident Aliance evropských agentur Wolfgang Vyslozil při té příležitosti ocenil obchodní úspěchy, které ČTK umožnily finanční nezávislost, což je základem redakční svobody. Na recepci, která se konala v Obecním domě v Praze, dále uvedl, že ČTK patří svou nabídkou zpravodajství a finanční silou mezi čtyři až pět nejúspěšnějších agentur v Evropě.

ČTK toho přitom podle Vyslozila dosáhla v těžších podmínkách, než jaké měly západoevropské agentury. Dějiny Československé tiskové kanceláře, která vznikla stejně jako ČSR 28. října 1918, jsou po celou dobu úzce spojeny s historií státu. Až do začátku 90. let minulého století byla státní agenturou.

Od vzniku ČR v roce 1993 je Českou tiskovou kanceláří a ze zákona institucí veřejnoprávní. Chová se však jako běžná obchodní společnost. Od státu nepobírá žádné dotace. Se svými 370 zaměstnanci, z nichž je zhruba 70 procent redaktorů, dosahuje obratu přes 350 milionů Kč ročně. Více než 600 klientům poskytuje nejen textové zpravodajství, ale i audio, foto, video a infografiku.

Zpravodajství i v angličtině a slovenštině

Jejími zákazníky jsou kromě všech druhů médií také státní a politické instituce, nejrůznější hospodářské subjekty včetně velkých bankovních domů, sázkové kanceláře a další. Zahraničním odběratelům prodává zpravodajství v angličtině a slovenštině.

Vydáno pod