Výstava v Tanvaldu mapuje první československý televizní přenos

Tanvald (Jablonecko) - Málokdo ví, že vůbec první televizní vysílání v Československu, tehdy ještě zkušební přenos, se uskutečnilo v Tanvaldu na Jablonecku. Výstava, která začátky vysílání mapuje, se jmenuje Cesta do pravěku televizní skříňky a je k vidění v tanvaldském kině.

Televizní vysílání začalo v Československu 1. květena 1953. Vůbec první televizní přenos se ale uskutečnil o celých 5 let dříve v tanvaldském hostinci U Müllerů. „Vysílalo se přes ulici z výzkumného ústavu, z fabriky, do hostince,“ uvedla Ludmila Abrahamová z kulturní kanceláře, MÚ Tanvald.

„Tak jsem poprvé viděl obrazovku“

Pro celé město to byla obrovská událost. „Tak jsem poprvé viděl obrazovku a koukal jsem, zrovna tam někdo hrál na kytaru a zpíval a pak se tam mluvilo. Samo sebou to bylo zajímavé překvapení,“ vzpomíná pamětník přenosu Jaroslav Rýdl.

Německá firma Fernseh, která se zabývala televizním výzkumem, se přestěhovala do Tanvaldu kvůli bombardování. V jejich stopách šla po válce skupina nadšenců, až přišel 27. březen 1948 a první televizní přenos.

Historii televizního vysílání mapuje v tanvaldském kině Jas zhruba dvacítka informačních tabulí. Sběratelé zapůjčili i šedesát let staré televizní přijímače. „Máme tady první televizor z roku 1953 a je tu průřez televizory až do osmdesátých let,“ říká k tomu Veronika Hošková z Informačního centra Tanvald.

Televizní výstava probíhá v rámci filmové soutěže Humor v amatérském filmu, HAF 2008. Historické televizní přijímače budou k vidění ještě v sobotu.