Vysílač na Krašově dostává novou anténu

Bezvěrov (Plzeňsko) – Vysílač na Krašově, největší podobné zařízení v Plzeňském kraji, dostane novou anténu. Výměna je nutná kvůli přechodu z analogového vysílání na digitální. České radiokomunikace mění anténu pomocí vrtulníku, podobně jako včera na pražském Žižkově. Na Krašově by se měla speciální helikoptéra upravená pro práci s vysílači pohybovat do čtvrtka.

Krašovský vysílač měří 342 metrů a je spolu s 220metrovým žižkovským jediný, na který se České radiokomunikace rozhodly helikoptéru použít. Jinde má posloužit vysoký jeřáb. Ten se má poprvé objevit v pátek u vysílače Jedlová hora na Chomutovsku.

Situaci, do které se technici dostali na Plzeňsku, srovnal s tou žižkovskou  bezpečnostní šéf akce Jakub Erben: „Výhodou Krašova je to, že je tady uzavřený areál v lesích mimo bytovou výstavbu. Bezpečnostní pole má proto průměr jen 20 metrů.“

Výměnu zkomplikovala mlha

Prácě na Krašově začaly s několikahodinovým zpožděním. Kvůli špatné viditelnosti odstartoval vrtulník z Prahy odpoledne, na místě měl přitom být již v deset hodin ráno. Podle Erbena tak přibude nová anténa na vysílač až zítra. Vrtulník musí nejprve sundat dvě části asi padesátimetrového červenobílého tubusu. Na vrchol anténní konstrukce potom nainstaluje dva díly nových digitálních antén. Ty současné vyzařovací systémy vysílaly z Krašova 20 let. Tehdy ČRa vybudovaly nový stožár, u starého prasklo kotvící lano a konstrukce se zhroutila.

Krašov, postavený před 45 lety, je nejstarším a nejvýkonnějším vysílačem v Plzeňském kraji. Jedná se o druhý nejvyšší vysílač v Česku. Důvodem výměny antén na krašovském vysílači je nástup zemského digitálního TV vysílání (DVB-T) a nutnost instalace výkonnějších antén. Přechod na digitální vysílání se v Plzeňském kraji odehrává dva roky, poslední do něj nedávno vstoupila Prima.

Jako první zahájil digitální vysílání koncem loňského roku Vraní vrch na Domažlicku. Krašov zkušebně vysílá digitální signál od léta. Do konce října přitom bude možné chytat z něj analogové vysílání všech programů. Potom diváci na Plzeňsku přijdou o nedigitální ČT2. Ten potom bude společně s dalšími veřejnoprávními programy k vidění v rámci digitálního multiplexu.