Legendární sportovní komentátor Holubec oslavil 80. narozeniny

Praha - Osmdesáté narozeniny dnes slaví Vít Holubec, legendární sportovní komentátor a první moderátor pořadu Branky, body, vteřiny. Jeho hlas si mnoho fotbalových fanoušků vrylo do paměti třeba z finále mistrovství Evropy z roku 1976. Holubec také komentoval vůbec první televizní sportovní přenos.

Pětačtyřicet let Vít Holubec spoluvytvářel mnoho okamžiků české sportovní historie. Patřil mezi tři zakládající členy sportovní redakce tehdejší Československé televize a komentoval už první televizní sportovní přenos 11. února 1955 nebo zimní olympijské hry o rok později. „Tahle doba mluví o něčem jiném. My jsme mluvili o tom, co ten fotbalista umí, vy mluvíte o tom, kolik ten fotbalista stojí,“ říká Holubec, jenž si nyní užívá zaslouženého klidu.

Sport v televizi však Holubec stále prožívá. „Kritický nejsem, ale bohužel každý kiks a každé vybočení vidím nebo cítím,“ dodává muž, jehož hlas dlouho znamenal synonymum pro skvělé sportovní zážitky u televizních obrazovek. „Bez komentátora je to špatné. Není na koho nadávat, když se něco nelíbí,“ zakončuje oslavenec.