Hackeři zaútočili na web televize Al-Arabíja

Dubaj – Internetové stránky dubajské satelitní televize Al-Arabíja dnes vystřídal arabsky a anglicky psaný vzkaz: "Budou-li pokračovat útoky na internetové stránky šíitů, pak nebudou vaše stránky nikdy v bezpečí." Televize označila své stránky za oběť sunnitsko-šíitské hackerské války. Web byl část dne nedostupný.

Al-Arabíja vydala prohlášení, podle kterého na její stránky zaútočili šíitští hackeři. „Je to sabotáž a čin odporující svobodě slova,“ sdělil mluvčí televize, kterou hájil jako dodavatele „nestranného a vyváženého zpravodajství“.

Hackeři dnes zřejmě zareagovali na zářijový incident, kdy kdosi zablokoval weby několika set významných íránských šíitských duchovních. Podle íránské agentury FARS za zářijovým útokem stáli vahhábští sunnité. Dnes spolu se stránkami televize Al-Arabíja napadli hackeři další stovku sunnitských webů.

Al-Arabíja je spolu s katarskou Al-Džazírou nejvýznamnější satelitní televizí v arabském světě. Vahhábismus vyznává většina obyvatel Saúdské Arábie a příznivce má tato víra také v Kuvajtu a SAE. Je to puritánské učení, které chce islám očistit od všeho, co se nepojí s vírou v boha.