Výstava oživuje vzpomínky na večery s diapozitivy

Praha – Konkurenci večernímu sledováni televize i divadlům tvořily v minulosti diapozitivy – přinejmenším do určité míry. Pražská galerie Školská 28 připomíná fenomén fotografií v rámečku promítaných na stěnu výstavou Diapozitiv – audiovize v éře domácích médií, která trvá do konce října. Diváci mohou spatřit historické diaprojektory, příběhy vytvořené z nalezených i nově vytvořených "diáků" i rodinné dokumenty spojené s dobou diapozitivů.

Součástí výstavy může být také tvorba samotných návštěvníků. Mohou se vytvořit vlastní dia-výběr a opatřit ho vhodným doprovodem, ať už popisnými texty nebo zvuky. Potom se mohou fotografie objevit v malých projekčních pokojících.

V průběhu výstavy se mohou návštěvníci galerie Školská 28 těšit na tematické přednášky, performance nebo posezení u promítaných diapozitivů. Pořadatele charakterizují výstavu jako prolínání techniky a umění, vzdělání a fantazie, mrtvých a živých, soukromého a veřejného, profesionálního a amatérského.

Součástí výstavy budou také dva dia večírky 22. a 31. října. Mají být pojaty jako vzpomínka na zážitky i traumata spojená s diapozitivy i na rodinné večery s rozsvíceným projektorem a bílou stěnou. 

První z akcí bohatého doprovodného programu výstavy Diapozitiv - audiovize v éře domácích médií proběhne 15. října. Půjde o projekci Domácí biograf Milady Marešové. Marešová (1901–1987) byla česká malířka a ilustrátorka, inspirovaná expresionismem německého ražení.     Tématem obrazů jejícj snímků bylo město a lidé, a to zejména ženy v různých situacích a s rozličným sociálním postavením.