YouTube nabídne seriály CBS

New York - Televizní stanice CBS uzavřela dohodu s internetovou společností YouTube, a na internetu tak budou k vidění její pořady. Firma YouTube, kterou vlastní Google, jedná o podobných dohodách také s dalšími televizemi.

Důvodem, proč YouTube přistoupila na nabídku CBS, je hlavně vidina vyšších příjmů z reklamy. Nově by se na stránkách YouTube měly objevit v plné délce epizody televizních seriálů Star Trek, Mladí a neklidní či Beverly Hills 90210.

Již nyní lze na stránkách YouTube najít zkrácené klipy různých televizních seriálů o délce maximálně deset minut. Hlavní nabídku stránek však tvoří krátká videa natočená běžnými uživateli internetu.

Nová smlouva zařadí YouTube do pozice hlavního konkurenta stránek Hulu, jenž patří společnostem News Corp a NBC Universal. Hulu na svých stránkách nabízí ke zhlédnutí pořady televizních stanic Fox, NBC a CBS.

YouTube jsou největšími internetovými stránkami pro sdílení videa, v srpnu je navštívilo více než 300 milionů uživatelů. Společnosti se však stále nedaří přilákal dostatek zájemců o reklamu, protože inzerenti nemají zájem nabízet reklamní kampaně spolu s neprofesionálním domácím videem. Proto se vedení snaží více spolupracovat s mediálními společnostmi. Podle dohody You Tube a CBS bude mediální společnost prodávat reklamní čas u svých pořadů, obě firmy se však budou o reklamní příjmy dělit. Finanční podmínky spojení však nebyly zveřejněny.