Vysílaní ČT připomene 90. výročí vzniku Československa

Praha - Den vzniku samostatného československého státu 28. října připomene Česká televize prostřednictvím řady dokumentárních, zpravodajských a publicistických pořadů či přímých přenosů význačných událostí, a to na programech ČT1, ČT2 i na zpravodajském kanálu ČT24. Více informací o programu ČT naleznete zde.

Už dnes po osmé hodině večerní bude program ČT2 vysílat pořad Večer na téma Legionáři. Po dvojici snímků Tenkrát byl Bůh příliš vysoko a Tenkrát byl Bůh příliš vysoko… a neodpovídal promítne ČT dokumentární film Anabáze. Všechny tři snímky vyprávějí o československých legiích v Rusku.

V úterý 28. října zasvětí Česká televize devadesátému výročí vzniku československé republiky většinu svého programu. Po řadě kratších dopoledních vysílaní uvede první program ČT například v 11:40 dokumentární film T. G. Masaryk a vznik ČSR, který připomene okolnosti, které vzniku republiky předcházely.

Na zpravodajské stanici ČT24 bude během dne k vidění speciální vysílání 90 let, kterým provede Martin Veselovský. Přední čeští historici a odborníci se budou přít o postavení Česka v Evropě, filosof Václav Bělohradský se zamyslí i nad naším dalším směřováním.

Reportéři redakce zpravodajství nebudou samozřejmě chybět u žádné z probíhajících významných akcí a jejich aktuální dění přiblíží divákům v živém vysílání ČT24. Ve 12:55 nabídnou například přímý přenos z vojenské přehlídky k 90. výročí vzniku Československé republiky, kdy se na Evropské třídě v Praze se předvede 1 500 pochodujících vojáků a 120 kusů vojenské techniky, včetně vrtulníků a letadel.

V 16:25 uvede první program ČT hraný film Noční jezdci vyprávějící o oblasti slovensko-polské hranice brzy po 1. světové válce, kde bývalí čeští legionáři bojují s pašeráky koní. Ve snímku uvidíme například Radoslava Brzobohatého či Michala Dočolomanského.  

Přímý přenos z Vladislavského sálu Pražského hradu, kde prezident republiky předá státní vyznamenání, bude samozřejmě k vidění od osmi hodin večer na stanicích ČT1 a ČT24.