Podle Rady Českého rozhlasu rádio Wave propagovalo fašismus

Praha - Radě Českého rozhlasu se nelíbilo, že stanice ČRo 4 - Radio Wave pustila do éteru píseň levicové skupiny Primal Scream s názvem Swastika Eyes. Podle rady šlo o propagování fašismu. Se zprávou dnes přišel server iDnes.cz. Expert na extremismus Miroslav Mareš ale soudí, že je toto obvinění absurdní. Text je totiž myšlen právě jako obvinění z fašismu.

Radní vycházeli z názoru hodnotitele, kterým je v případě stanice Wave ekonom a novinář Radek Vogl. „I pro začínajícího politologa je patrný nacistický obsah této písně a v žádném případě se tato píseň nehodí do veřejnoprávního rozhlasu,“ citoval Vogla radní Antonín Zelenka.

Politolog Miroslav Mareš, který se na extremismus specializuje, ale nesouhlasí. „Primal Scream není nacistická kapela. Mně to přijde paradoxní,“ řekl serveru.

Hudební publicisté upozorňují, že Primal Scream je levicově zaměřená skupina a ve skladbě Swastika Eyes kritizují zahraniční politiku USA. „Text má spíše vyznění, že někoho obviňují z fašismu. Je to použití expresivních výrazů proti vládě, ale přijde mi absurdní za to někoho obviňovat z propagace fašismu,“ uvedl Mareš.

Mluvčí a členka Rady ČRo Dana Jaklová tyto námitky nekomentovala. Odvolává se na záznam z jednání a názor hodnotitele Vogla. Podle Jaklové rada ještě neví, jestli bude kvůli údajné propagaci fašismu přijímat usnesení.

Zástupci rady ale program Radia Wave tvrdě kritizovali. Jaklová uvedla, že stanice „působí na lidi nehotové, na lidi, kteří si teprve utvářejí své názory, svůj přístup k životu“. „Tato mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu. Jestliže tady už narážíme na problémy hákových křížů a podobné věci, tak tady končí veškerá trpělivost,“ dodal šéf rady Jan Florian.

Programový ředitel ČRo Richard Medek vznesl otázku, jestli má Wave v takové podobě „právo na život“. Alternativní koncepce je podle něj od počátku špatná.

Šéfredaktorka Radia Wave Judita Hrubešová se jednání neúčastnila, ale zaslala radním jako obranu své vyjádření. Zdůraznila, že skladba Swastika Eyes od Primal Scream zazněla na Wave v bloku britského DJ, který vysílá i na BBC. Jeho páteční program podle Hrubešové přebírají i jiná evropská veřejnoprávní média.