Přechod ČT2 do veřejnoprávního mulitplexu

Praha - Česká televize o půlnoci přejde do veřejnoprávního multiplexu, takže skoro tři pětiny diváků už budou moci sledovat vysílání v digitální kvalitě. Kvůli přechodu z analogového na digitální vysílání skončí vysílání druhého programu České televize na dalších čtyřech místech, a to z žižkovského vysílače v Praze, chebské Zelené hory, plzeňského Krašova a Bukové hory na Ústecku. Žižkovský vysílač spustil nový signál dřív, už v pět hodin odpoledne.

Podle Pavla Hanuše, koordinátora digitalizace ČT, se jedná o největší vypínací operaci v rámci digitalizace v ČR. Ladislav Šticha, mluvčí ČT, k tomu dodává: „V podstatě ten kmitočet, který dnes zabírá ČT2 je taková dálnice, na kterou se teď vešel jeden obrovský kamion. My teď uděláme změnu, ten kamion odstraníme a uvolníme tím čtyři pruhy pro naše programy. Najednou se tam vejde jednička, dvojka, sportovní čtyřka i zpravodajská ČT24.“

Kdo chce přijímat digitální vysílání, musí si pořídit set top box. Změny se však nyní dotknou i diváků, kteří digitální programy už sledují. Kvůli přechodu České televize do veřejnoprávního multiplexu si totiž někteří z nich budou muset znovu naladit své set top boxy. Přechod se totiž realizuje v oblastech, kde už digitální vysílání běží. České radiokomunikace navíc začnou od pátku v Praze a Brně vysílat vertikálně, což přinese divákům silnější signál. Někteří však budou muset svou anténu otočit o 90 stupňů. Podrobnější informace jsou k dispozici na internetových stránkách ČT věnovaných digitalizaci, na teletextu na straně 650 nebo na speciálním telefonním čísle 261 137 474.

Digitální pozemní vysílání veřejnoprávního multiplexu z žižkovské věže na 53. kanálu je řádné, ve vertikální polarizaci a o šestinásobně vyšším vyzářeném výkonu oproti přechodné digitální síti A z tohoto stanoviště. Diváci již mohou síť 1 se všemi čtyřmi programy České televize z vysílače Praha-město-Žižkov naladit.

Další vysílače digitální sítě 1, jejichž spuštění je plánováno na nadcházející noc, jsou připraveny. Multiplex veřejné služby začnou šířit v časných hodinách 31. října 2008. Jedná se o stanoviště Brno-Hády (25. kanál), Brno-město-Barvičova (25. kanál, vertikálně), Ostrava-Slezská Ostrava (54. kanál), Ústí nad Labem-Buková hora (33. kanál) a Cheb-Zelená hora (36. kanál).

V platnosti zůstává avizovaný termín vypnutí čtyř analogových vysílačů ČT2 (Praha-město-Žižkov, Ústí nad Labem-Buková hora, Plzeň-Krašov a Cheb-Zelená hora) před půlnocí z 30. na 31. říjen 2008. Ve stejnou dobu dle plánu ukončí svůj provoz přechodná digitální síť A.

Do konce roku dojde ještě k vypnutí analogového signálu ČT2 v Sušici a v Chomutově. Díky tomu bude digitální vysílání k dispozici pro 57 procent obyvatel České republiky.

ČT1 uvede 31. října k digitalizaci speciální vysílání pořadu Žijeme digitalizací od 18:25.

Vydáno pod