V rámci předsednictví ČR má vzniknout platforma evropské paměti

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů chce v souvislosti s nadcházejícím českým předsednictvím EU vytvořit platformu Evropské paměti a svědomí. V podstatě se má jednat o instituci, která by koordinovala činnost historických ústavů zabývajících se komunismem, nacismem či fašismem. Společnou deklaraci, která má vymezit především právní podobu platformy, chce ČR předložit v březnu Evropskému parlamentu k projednání.

V pondělí a úterý se v Praze uskutečnilo první mezinárodní setkání partnerských institucí. Vznikla také pracovní skupina, která bude mít vytvoření deklarace na starosti. Ta bude obsahovat kromě základních obrysů instituce rovněž společné prohlášení. „Bude v něm vyjádřeno, proč by tato platforma měla vzniknout. Proč se musíme zabývat totalitními režimy, v našem případě zejména komunismem, ale také nacismem, fašismem a jejich odrůdami,“ uvedl ředitel ústavu Pavel Žáček.

Podle ředitele ovlivní dobu vzniku nové platformy ústavu zejména její právní podoba. Základy instituce chce vybudovat do osmnácti měsíců. V březnu příštího roku by však již mělo být jasné, na jaké úrovni se bude schvalovat, jak bude financována a kde se zřídí.

„Myslím si, že by měla být co nejblíže evropskému centru dění, tedy Bruselu,“ prohlásil Žáček s tím, že platforma musí spojovat západní Evropu se střední a východní Evropou. Podle něj však při setkání zazněly i názory, že by měla být na místě, které více symbolizuje komunistický režim - například v Praze nebo Varšavě. Zároveň se jedá o tom, zda by měla instituce zahrnovat i státy, které nejsou v EU.

V rámci projektu paměti národa se realizoval také portál Paměť národa, na jehož zrodu se podílel i autor knihy Kruté století Mikoláš Kroupa: „Projekt vznikl před sedmi lety a od jeho počátku nás provázela myšlenka, jakým způsobem zveřejnit příběhy pamětníků a jak je poskytnout veřejnosti. Nebyly jsme ale schopni vybudobat nějakou knihovnu, proto jsme zvolili internet a badatelnu.“

Portál Paměť národa
Zdroj: ČT24