Falešné vydání New York Times ohlásilo konec války v Iráku

New York/Los Angeles - Obyvatelé NewYorku a Los Angeles se jako první na světě mohli dozvědět, že americká válka v Iráku skončila. Nešlo však o skutečnou zprávu, ale o vtípek, který se objevil ve falešném vydání listu New York Times. Skupina politických aktivistů v něm také otiskla článek o tom, že prezident Bush je obžalovaný z vlastizrady.

Ve čtrnáctistránkovém vydání se také americká ministryně zahraničí omlouvá za lži o údajných zbraních hromadného ničení v Iráku a je oznámeno schválení zdravotní péče pro všechny Američany zdarma. Neuvěřitelných zpráv byly plné noviny.

„Píše se tu o věcech, kterých bychom chtěli dosáhnout“

Dobrovolníci rozdávali lidem zadarmo přesné kopie uznávaného listu The New York Times, jejichž obsah ale neodrážel skutečnost. „Píše se tu o věcech, kterých bychom chtěli dosáhnout. Možná se to povede, možná ne,“ uvedl jeden z dobrovolníků, kteří noviny rozdávali.

Noviny byly propracované do posledního detailu. Kromě seriózně působících kachen obsahovaly i perfektně provedenou inzertní stránku. Že jde o žert, mohli čtenáři v New Yorku a Los Angeles poznat jedině podle natištěného data vydání - 4. července 2009.

Opravdový deník New York Times oznámil, že s falešnými novinami nemá nic společného. Za akcí stojí aktivisti ze skupiny The Yes Men, která už si z mocných lidí několikrát vystřelila. Speciální číslo novin v nákladu větším než milión výtisků údajně tvůrci připravovali půl roku.