Google virtuálně zrekonstruoval antický Řím

Praha – Program Google Earth má novou součást – programátoři vytvořili virtuální podobu antického Říma. Projekt Ancient Rome 3D podle tvůrců zobrazuje centrum jedné z největších říší lidské historie, jak vypadalo v roce 320 po Kristu. Uživatelé programu tak mohou spatřit pravděpodobnou podobu známých památek, z nichž dnes již většinou zbývají jen ruiny nebo ještě méně. Ancient Rome 3D není úplnou novinkou. "Byl původně určen pro studium, pro historiky, vyvíjely ho americké univerzity. Původně měl sloužit většinou k tomu, aby historici mohli například zkoumat, kolik lidí se do které budovy vešlo," uvedl odborník na počítače z portálu iDnes Jan Lodl.

Antický Řím je součást programu Google Earth, který zobrazuje Zemi pokrytou satelitními mapami. Rychlejší počítače dokáží bez vážnějších problémů zobrazit i realisticky vytvarovaný terén a trojrozměrné modely známých budov. Podobné je to i s antickým Římem, který umožňuje prohlédnout si také interiéry některých staveb.

Jan Lodl upozorňuje, že se nejedná o první podobnou simulaci starověké památky: „Myslím, že se dá na internetu najít procházka čínským Zakázaným městem.“ Ancient Rome 3D je specifický především tím, že je jako první podobná simulace integrován do jiného programu, který je volně k dispozici na internetu.

Starý Řím převedli programátoři do virtuální podoby pomocí laserového skenování současných ruin a díky radám archeologů. Bernard Frischer z Institutu pokročilých technologií v humanitních vědách Virginské univerzity, který Ancient Rome 3D realizoval, uvedl, že tvůrčí tým pracoval na počítačové podobě starověkého města deset let.

Podle Bernarda Frischera by se brzy mohla v Google Earth objevit i další podobná místa v historické podobě. V současnosti prý vzniká město Williamsburg ve Virginii, v budoucnu se mohou uživatelé mapového programu dočkat například starověké podoby Gízy nebo antických Athén.

  • Starověký Řím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/524/52395.jpg
  • Forum Romanum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/524/52393.jpg
  • Circus maximus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/524/52392.jpg
Vydáno pod