Proč Rada Českého rozhlasu útočí na Rádio Wave?

Praha - Nedělní pořad Média a svět nabídl sestříhaný záznam veřejné debaty v Divadle Archa o Rádiu Wave. Poté, co muselo v září opustit analogový kmitočet, se Rádio Wave muselo vypořádat s další pohromou. Radní ho totiž obvinili z podpory fašismu. I když se později ukázalo, že toto křivé obvinění vzniklo na základě neznalosti a špatného překladu, veřejné omluvy se pracovníci Rádia Wave pořádně nikdy nedočkali.

Podporu Rádiu Wave přitom nevyjadřují jen jeho posluchači, ale i šéf konkurenčního Rádia 1 Saša Michailidis. „Normální by ze strany pana Medka a Rady ČRo bylo říct: Zvoral jsem to. Ale to se asi nestane,“ říká. 

Posluchači si v reakci na výrok programového ředitele ČRo Richarda Medka, že nejsou budoucností tohoto národa, kupují tričko s tímto nápisem a založili neformální skupinu na komunitním serveru Facebook.

Judita Hrubešová, která je pověřená řízením Rádia Wave, vyzvala Richarda Medka k rezignaci. Ten se dříve vyjádřil ve smyslu, že nechápe, jak je možné, že pod křídly veřejnoprávního rozhlasového média existuje a vysílá rádio propagující něco, co se propagovat zkrátka nedá.

Generální ředitel ČRo Václav Kasík se proti tomu ohradil. Je přitom veřejným tajemstvím, že Richard Medek byl jeho hlavní rival v boji o místo generálního ředitele.

Debatu, kterou moderoval Jan Potůček z Digizone, rozhlasoví radní ignorovali a z účasti se omluvili.