Zakladatel CNN Ted Turner oslaví sedmdesátku, věnuje se chovu bizonů

Washington/Praha - Americký mediální magnát Ted Turner je zakladatelem zpravodajské televize CNN. Vždy byl považován za kontroverzní, provokativní, ale hlavně velmi úspěšnou osobnost. Revoluční televizní kanál, který jako první přišel s nepřetržitě vysílanými zprávami, Turnera proslavil po celém světě, úspěšný jachtař a filantrop s knírkem pod nosem ale proslul i řadou dalších mediálních projektů a současně poutal pozornost provokativními výroky. V sedmdesáti letech, které oslaví ve středu, se již médiím moc nevěnuje a zajímá ho spíše chov bizonů a provozování restaurací.

Turner se narodil jako Robert Edward Turner III. v Cincinnati v Ohiu a klíčovým, ale smutným milníkem jeho života byla sebevražda jeho přísného a tvrdého otce, která jím i přes značně komplikovaný vztah značně otřásla. Turnerovi bylo v té době 24 let a byl donucen převzít úspěšnou rodinnou firmu, která prodávala billboardy. Ještě přes smrtí otce byl vyloučen ze studií, protože jej na koleji našli s dívkou. S tím ale otec problém neměl, na takové vysoké škole by prý stejně „zblbnul“. Nikdy mu totiž neodpustil, že se na Brownově univerzitě zapsal na klasická studia, a nikoli na ekonomii.

Billboardy byly v Americe v té době populární, a tak Turnerův majetek narůstal. V roce 1970 se rozhodl, že si koupí vlastní rozhlasovou stanici v Atlantě, ze které časem vybudoval celostátní síť. Stanice se stala také základem společnosti Turner Broadcasting System (TBS), která Turnera vyšvihla do pozice jednoho z nejdůležitějších mediálních magnátů v USA. Turner si poté ještě více začal užívat života a věnovat se svým vášním. Obrovských úspěchů dosáhl v jachtaření a je například zapsán do americké jachtařské síně slávy. V 70. letech se také obohatil mimo jiné o baseballový klub Atlanta Braves a basketbalový Atlanta Hawks. Nedílnou součástí jeho života byly i zástupy krásných žen a kvanta alkoholu.

V roce 1980 založil dnes již legendární stanici Cable News Network (CNN). Přestože na počátku sklízel výsměch a poznámky, že zprávy nemohou přinášet zisk, nakonec zvítězil. Karta se obrátila po vysílání tragédie raketoplánu Challenger v roce 1986 a skutečný skok do celého světa znamenala invaze do Kuvajtu a následná válka spojenců proti Iráku na počátku 90. let, ve které z mediálního pohledu hráli hlavní roli reportéři CNN v čele s legendárním Peterem Arnettem. Za to, že „ovlivňuje dynamiku událostí a z diváků ve 150 zemích činí stálé očité svědky dějin“, ho časopis Time vyhlásil Mužem roku 1991.

Během své kariéry občas i „přestřelil“. Fiaskem skončila jeho koupě filmových studií MGM a za největší profesionální chybu označil to, že „CNN prodal těm grázlům z AOL“. Slavná CNN a TBS jsou totiž nyní součástí amerického podniku Time Warner (kdysi AOL Time Warner), který je největší mediální společností světa. Samotný Turner se před lety vzdal řídících funkcí ve společnosti a nyní se věnuje hlavně charitě a skupování půdy.

K jeho nejznámějším iniciativám na poli dobročinnosti patřily Hry dobré vůle a v roce 1997 se také rozhodl darovat miliardu dolarů OSN. „Když jsem pochopil, že to myslí opravdu vážně, málem jsem spadl ze židle,“ přiznal tehdejší šéf OSN Kofi Annan. Naopak některými kontroverzními výroky si vysloužil přezdívku „držka z jihu“. V roce 2002 přiznal, že volil špatná slova, když hodnotil atentátníky, kteří zaútočili 11. září na USA. Turner o nich řekl: „Myslím, že byli přinejmenším stateční… , i když byli asi trochu blázni.“ V roce 2002 zase tvrdil, že Izraelci jsou teroristé stejně jako Palestinci. Kontroverzní bylo i otevření pobočky CNN na Kubě v roce 1997 nebo Turnerova cesta do komunistické Severní Koreje v roce 2005.

Nyní je z Turnera údajně největší vlastník půdy v USA. Rozloha jeho pozemků dosahuje asi 8000 kilometrů čtverečních (více než Plzeňský kraj) a na jeho pastvinách se prohánějí ohromná stáda bizonů, jejichž maso mohou Američané ochutnat v jedné z 50 restaurací Turnerova řetězce Ted's Montana Grill.

Turner má za sebou tři manželství, z nichž se narodilo pět dětí. Mediálně nejsledovanější byl svazek se slavnou herečkou Jane Fondovou, který po deseti letech skončil v roce 2001. Podle Turnera manželství ztroskotalo poté, co se Fondová rozhodla stát aktivní křesťankou. Tehdy prý byl zralý na sebevraždu. Fondová ale kontrovala tvrzením, že sukničkáře Turnera přistihla při nevěře pouhý měsíc po svatbě.