Vodafone příští rok spustí síť 3. generace UMTS

Praha - Mobilní operátor Vodafone na začátku příštího roku spustí ve vybraných částech Prahy síť třetí generace UMTS. Vodafone chce síť, která umožňuje rychlé mobilní datové přenosy, postupně rozšiřovat, přestože chce v budoucnu nasadit pokročilejší technologii LTE. Zahájení provozu sítě do konce ledna 2009 firmě ukládá licence od ČTÚ.

Operátor nejdříve pokryje signálem UMTS území Prahy 9 a 10. Postupně však chce pokrytí, jehož plán zatím není znám, rozšířit i do dalších měst.

Konkurenti O2 a T-Mobile své sítě UMTS zprovoznili před třemi roky. O2 nabízí přes UMTS hlas i internet, T-Mobile jen datové připojení. Jejich služby v sítích 3G využívá přes 200 000 zákazníků.

Vodafone použije pro výstavbu UMTS i vrtulník

„Postupná výstavba sítě 3G odráží současnou poptávku zákazníků po mobilním internetu a garantuje nejlepší zákaznickou zkušenost s ohledem na cenu a kvalitu,“ uvedla generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová s tím, že spuštění sítě je jedním z nezbytných kroků ke splnění podmínek licence, kterou operátor pro UMTS získal. 

„Výstavbu 3G sítě vnímáme jako přirozenou cestu k budoucímu využití technologie LTE,“ uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Pavel Kos. Síť UMTS bude založena na platformě Nokia Siemens Networks a bude obsahovat nadstavbu HSDPA, která umožňuje teoretickou rychlost až 3,6 Mbit/s. Pro její počáteční výstavbu v Praze firma použije vrtulník.

Licence stála Vodafone dvě miliardy korun

Operátor bude zároveň pokračovat ve vyjednávání o sdílení sítě s ostatními operátory. Všechny jeho pokusy v této oblasti ale dosud skončily neúspěchem. 

Vodafone získal licenci na UMTS v roce 2005 za dvě miliardy korun, konkurenti nakoupili licence o čtyři roky dříve dohromady za 7,4 miliardy korun. Zatímco T-Mobile se již zaměřuje na budoucí uvedení LTE, Telefónica nedávno oznámila, že bude UMTS rozšiřovat a chce jím během dvou let pokrýt 20 až 30 měst.

Vodafone nedávno představil nové tarify pro připojení k internetu z mobilního telefonu a optimalizaci internetových stránek pro mobilní telefony. V rámci vánoční akce nabízí internet na půl roku bez paušálu. Firma má 2,83 milionu zákazníků.