Do kampaně k digitalizaci vstoupí nové stránky Digitalne.tv

Praha - Součástí informační kampaně k nastupujícímu digitálnímu televiznímu vysílání, které má nahradit letité analogové, budou státem financované internetové stránky. Stránky bude provozovat společnost Internet Info, která zvítězila v soutěži Národní koordinační skupiny (NKS) pro zavádění digitálního vysílání. Dnes o tom informovala marketingová ředitelka Internet Info Hana Šebelová.

Web využije doménu www.digitalne.tv, na které fungovaly pilotní informační stránky k zavádění digitálního a vypínání analogového televizního vysílání na Domažlicku. „V současné době je na této adrese archivovaný obsah věnovaný tomuto pilotnímu projektu. Nový obsah získá web v prosinci tohoto roku,“ uvedla Šebelová.

Odpovědným redaktorem státního informačního webu o digitalizaci bude nynější šéfredaktor internetového deníku RadioTV.cz Juraj Koiš.

Internet Info zvítězila v soutěži NKS na výrobu a provoz informačního webu o přechodu na digitální vysílání v ČR. Firma je provozovatelem specializovaných zpravodajských serverů, například serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz nebo serveru zaměřeného na finance Měšec.cz.

Součástí zadání soutěže bylo podle předsedy NKS Zdeňka Duspivy dodržení podmínky technologické neutrality požadované Evropskou komisí. „V praxi to znamená, že by web měl informovat občany o všech typech příjmu digitální televize, aby si mohli sami vybrat, na jaký přejdou předtím, než dojde k úplnému ukončení zemského analogového televizního vysílání v České republice,“ uvedl Duspiva.

Informační kampaň se má podle vládou schváleného harmonogramu uskutečnit v každé oblasti ČR nejméně tři měsíce před vypnutím hlavního analogového vysílače v dané oblasti. První takové vypínání včetně signálu ČT1, Novy a Primy nastane podle Technického plánu přechodu v dubnu příštího roku v Praze, v září pak bude následovat Plzeňsko a v říjnu střední Čechy.

Zemské digitální TV vysílání zcela nahradí dosavadní analogové. Poslední hlavní analogový vysílač by měl být vypnut do června 2012.