Kyrgyzský demokratický experiment podle Svobodné Evropy asi končí

Praha - Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v reakci na zamezení příjmu svého vysílání kyrgyzskými úřady uvedla, že tamní experimentování s politickou pluralitou je možná u konce.

Rozhodnutím kyrgyzských úřadů, které vstoupilo v platnost 8. října, byla postižena i společnost BBC. Úřady ho zdůvodnily tím, že obě stanice porušily své závazky. Podle kyrgyzské státní televizní a rozhlasové společnosti dluží Svobodná Evropa Kyrgyzstánu za poskytované služby 57 000 dolarů (1,14 milionu korun). RFE/RL to však popřela. Její prezident Jeffrey Gedmin řekl, že stanice po 8. říjnu své platby prověřila a jsou v pořádku. 

Kyrgyzstán byl v jinak autoritářské Střední Asii považován za ostrov liberalismu, kde mohli volně působit novináři i opozice. Ta ale letos prezidenta Kurmanbeka Bakijeva obvinila, že se opevňuje u moci a vyvíjí tlak na nezávislý tisk. Kromě toho podle agentury Reuters roste i nespokojenost obyvatel, a to kvůli prudkému zdražování potravin a výpadkům v dodávkách elektřiny. 

Kyrgyzstán je bývalá sovětská republika. Nezávislost vyhlásil v roce 1991. Prezident Bakijev je u moci od roku 2005.