Slovenský Telekomunikační úřad zruší tendr na digitální vysílání

Bratislava - Slovenský Telekomunikační úřad zruší tendr na provoz digitálního pozemního vysílání, kvůli němuž parlament minulý týden odvolal bývalého šéfa úřadu Branislava Máčaje. Dnes to potvrdil mluvčí úřadu Roman Vavro. Úřad podle něj vyhlásí novou soutěž a očekává, že její vítěz začne s řádným digitálním vysíláním v příštím roce. To by mělo dosavadní analogové vysílání na Slovensku nahradit nejpozději v roce 2012.

„Telekomunikační úřad ruší výběrové řízení z důvodu podstatných změn okolností, za nichž bylo výběrové řízení vyhlášeno,“ citoval Vavro část zákona, podle které se úřad rozhodl soutěž zrušit. Blíže však neupřesnil, jaké změny nastaly od 20. srpna, kdy byl tendr vyhlášen.

O provoz digitálního vysílání projevily zájem čtyři společnosti, obálky s jejich nabídkami ale zůstaly neotevřené. Tendr totiž v říjnu pozastavilo předběžné opatření soudu.

Tendr stál místo i šéfa Telekomunikačního úřadu

Údajná pochybení během tendru byla důvodem, proč vláda prosadila odvolání bývalého šéfa Telekomunikačního úřadu. Máčaj obvinění odmítal a tvrdil, že podmínky soutěže dávaly prostor ke vzniku nových televizí, což se údajně nelíbilo premiérovi Robertu Ficovi ani finanční skupině J&T. Ta na slovenském trhu působí prostřednictvím soukromé televize Joj.

Premiér podle Máčaje údajně viděl v nových médiích hrozbu další kritiky vlády a J&T obavu z konkurence. Fico i finanční skupina ale Máčajova slova popřeli.

K vysvětlení Máčajova odvolání slovenskou vládu vyzvala Evropská komise, požaduje ho nejpozději do 15. prosince. V dopise pro Ficův kabinet komisařka Evropské unie pro informační společnost a média Viviane Redingová vyjádřila značné znepokojení zejména kvůli evropským pravidlům o nezávislosti řízení.