Francouzští poslanci přijali rušení reklamy v televizi

Paříž - Dolní komora francouzského parlamentu dnes schválila postupné rušení reklamy ve veřejnoprávní televizi. Opatření inicioval prezident Nicolas Sarkozy, který je odůvodňoval snahou o "kvalitní službu veřejnosti" s tím, že televize nemůže fungovat na základě tržních pravidel. Opozice ale tvrdí, že hlava státu chce dostat státní média pod svou kontrolu.

Ve sněmovně se sešlo k hlasování jen několik desítek zákonodárců: 30 zástupců vládní většiny hlasovalo pro, 18 představitelů levicové opozice proti. Senát se k reformě televize, která zavádí jmenování šéfa France Télévisions vládou, sejde počátkem ledna.

Projekt předpokládá postupné rušení reklamy počínaje rokem 2009, kdy by měla zmizet z vysílání po osmé hodině večerní. Definitivně má být reklama z veřejnoprávní televize odstraněna do konce roku 2011.

Ministryně kultury Christine Albanelová v předchozích dnech ujišťovala, že vláda, aby kompenzovala France Télévisions ušlý zisk, garantuje podniku 450 milionů eur (11,3 miliardy Kč).

Tato částka bude tvořena z tříprocentní daně z příjmu z reklamy soukromých televizí a z daně ve výši 0,9 procenta z obratu operátorů telekomunikací. Poplatek za televizi, který je nyní 116 eur ročně, tedy zhruba 2900 Kč, bude stanoven podle vývoje inflace.

ČT může vysílat reklamu do roku 2012

V Česku může veřejnoprávní Česká televize vysílat reklamu v omezeném rozsahu. Nyní na ČT1 nesmí reklama přesáhnout 0,75 procenta denního vysílacího času a na ostatních veřejnoprávních kanálech to nesmí být více než 0,5 procenta denního vysílacího času.

ČT po novelizaci mediálních zákonů může vysílat reklamu až do vypnutí analogového vysílání v ČR, což by mělo být do června 2012; příjmy z ní jdou na digitalizaci či fond kinematografie.