Moderátorem Oscarů bude Hugh Jackman

Los Angeles - Průvodcem slavnostního předávání filmových Oscarů bude australský herec Hugh Jackman. Rozhodla o tom podle agentury AP americká Akademie filmových umění a věd, která prestižní ocenění uděluje. Předávání zlatých sošek se uskuteční 22. února v Los Angeles. Čtyřicetiletý Jackman, jehož nedávno americký časopis People vyhlásil nejpřitažlivějším mužem světa, v současnosti exceluje po boku Nicole Kidmanové v romantickém dramatu Austrálie.

Na Oscara ovšem představitel Wolverina z filmu X-Men nikdy nominován nebyl. Mezi další snímky s jeho účastí patří například romantická komedie Kate a Leopold či upírský Van Helsing.

V poslední době Oscary předávali většinou komici zvučných jmen, jako naposledy Jon Stewart, dále například Chris Rock, Steve Martin, Billy Crystal či Whoopi Goldbergová.

Výběr Jackmana znamená odklon od této tradice, který souvisí s novým přístupem akademiků k celé show. Ti se pro 81. ročník udílení cen rozhodli najmout nové producenty, nového režiséra a nové bude dokonce i hudební aranžmá, uvedla agentura.