Rada ČRo ukončí spolupráci s hodnotitelem Radia Wave

Praha - Rada Českého rozhlasu se rozhodla ukončit spolupráci s dosavadním hodnotitelem stanice ČRo pro mladší posluchače Radio Wave Radkem Voglem. Právě jeho hodnocení a nepřesný překlad písně britské skupiny Primal Scream s názvem Swastika Eyes vedly před dvěma měsíci k obvinění Radia Wave ze strany některých členů rady, že propaguje fašismus.

Hodnocení a reakce vedení stanic jsou pravidelnou součástí zasedání rady. „Rada se rozhodla ukončit spolupráci s dosavadním hodnotitelem ČRo 6 (Milanem Kubesem) a zároveň Radia Wave (Radkem Voglem). Pro tyto stanice vybere nové hodnotitele v lednu 2009,“ uvedla rada ve svém usnesení. Pro příště bude také hodnotitel ČRo 6 zároveň hodnotit i další publicisticko-zpravodajskou stanici ČRo Rádio Česko. 

Konkrétní důvod, proč s Voglem a Kubesem hodlá rozvázat spolupráci, na zasedání rady nezazněl. Již dříve ale rada připustila, že překlad Vogla, z něhož vycházela, ji uvedl v omyl a že z toho vyvodí důsledky. Jeho překlad také kritizovalo několik renomovaných hudebních publicistů.

Radio Wave kritizovali někteří členové rady na ostravském zasedání rady na konci října. Píseň levicově zaměřené kapely přitom podle hudebních publicistů naopak na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje. V minulosti ji hrála i renomovaná britská BBC.

Zprávy hodnotitelů jsou nevyrovnané, míní Rada ČRo

Místopředsedkyně rady a její mluvčí Dana Jaklová uvedla, že podle rady jsou v současné době zprávy jednotlivých hodnotitelů nevyrovnané a nedají se příliš srovnávat. Rada se proto usnesla, že pro příště budou muset zprávy hodnotitelů obsahovat pět základních kritérií.

Za prvé to, zda jsou dodržována ve vysílání dané stanice ustanovení Kodexu ČRo, Statutu ČRo a zákona o Českém rozhlase. Součástí budou muset být i hodnocení zpravodajských relací, diskusních a kontaktních pořadů zejména z hlediska vyváženosti a objektivity a také hodnocení publicistických pořadů. Další dvě kritéria jsou ohlasy na webových stránkách ČRo a celkový pohled na vysílání stanice za příslušný měsíc se zaměřením na pokrytí významných událostí a na nové formáty.