Známé osobnosti si v Experimentu vyzkouší, jak se žije s handicapem

Praha - Česká televize připravila v novém roce do vysílání hned několik nových pořadů. Jedním z nich je i Experiment, jenž se soustředí na existující předsudky a stereotypy vůči "jiným" lidem. Známé osobnosti si v pořadu vyzkouší, jaké to je, mít jinou barvu pleti, národnost či zdravotní handicap.

Experiment si klade za cíl přinést svědectví lidí, kteří se alespoň na chvíli ocitli v pozici „těch druhých“. V každém dílu si tak jeden dobrovolník vyzkouší, jaké je to být v kůži „outsidera“. Aktéři jsou navíc vybíráni tak, aby měli ke své nové roli co možná nejdále. Modelka si například zkusí být v kůži ženy s těžkým popálením obličeje, známý režisér F. A. Brabec zažije, jaké to je být nevidomý a člen extrémní pravicové strany okusí žít v romském ghettu. Reakce okolí jsou navíc natáčeny skrytou kamerou.

Natočený materiál je poté konfrontován s výpověďmi aktérů o tom, jaké byly jejich pocity, se zkušenostmi poradců i s názory odborníků na danou problematiku. „Je to veřejnoprávní reality-show. Experiment má zábavnou formou zkoumat vážný problém,“ tvrdí dramaturg pořadu Jan Vávra.

Jan Vávra a Richard Samko hosty Studia 6 (zdroj: ČT24)

Experiment vzniká na základě zahraniční licence. Pořad poprvé vysílala Novozélandská televize, později byl vysílán i v několika dalších zemích. „Zatím máme natočeno asi deset dílů a počítáme s natočením přibližně dalších šestnácti,“ tvrdí Vávra. Pořadem, jenž uvede ČT1 poprvé v sobotu 3. ledna od 17:20, provází Richard Samko a Aleš Cibulka.