ČT se omluví prezidentu Klausovi za záběry v pořadu 168 hodin

Praha - Šéfredaktor zpravodajství České televize Michal Petrov se dopisem omluví prezidentu republiky Václavu Klausovi za to, že veřejnoprávní televize odvysílala v publicistickém pořadu 168 hodin záběry, na nichž se Klaus prochází, rozcvičuje se a připravuje na novoroční projev. Prezidentovi se záběry nelíbily a výsledkem mimo jiné bylo, že dnes na tiskové konferenci v Lánech po obědě s premiérem Mirkem Topolánkem odmítl odpovídat na dotazy ČT.

„Dramaturg pořadu bude potrestán podle vnitřních pravidel České televize a šéfredaktor Michal Petrov zašle prezidentu republiky omluvný dopis,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha. 

Podle Štichy se tyto záběry neměly skutečně na obrazovce objevit a televize nemělo právo je odvysílat. Podobné takzvaně „hrubé“ záběry by bylo možné odvysílat jen se souhlasem šéfredaktora. O to však dramaturg pořadu Ondřej Neumann nepožádal a v tomto případě by prý ani takový souhlas nedostal. Samotného Neumanna podle Štichy celá záležitost velmi mrzí. 

„Záměrem pořadu 168 hodin rozhodně nebylo hlavu státu zesměšnit či ho ukázat v negativním světle, ale naopak nechat diváka nahlédnout do zákulisí příprav jednoho z nejsledovanějších projevů a ukázat prezidenta jako člověka z masa a kostí, který prožívá přípravu stejně jako kdokoliv jiný včetně trémy,“ uvedl Šticha.

168 hodin (zdroj: ČT24)
Vydáno pod