Diváci francouzské veřejnoprávní televize večer již neuvidí reklamu

Paříž – Od včerejšího večera nebudou diváky večerního programu francouzské veřejnoprávní televize rušit reklamy. Jedná se o důsledek opatření přijatého vládou před několika měsíci. Vládní návrh na omezení reklamy na veřejnoprávní obrazovce sice zatím neschválil parlament, a tak neplatí, vedení televize se přesto rozhodlo komerční šoty z večerního vysílání odstranit.

S nápadem na omezení reklamy ve francouzské veřejnoprávní televizi přišel prezident Sarkozy a za své ho vzala také vláda. Dolní komora francouzského parlamentu schválila postupné rušení reklamy ve veřejnoprávní televizi loni počátkem prosince a v příštích dnech se k tomu má vyslovit Senát.

V něm sice vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) nemá na rozdíl od sněmovny většinu, očekává se však, že opatření schválí. Protože ale parlament nestihl přijmout příslušný zákon do konce loňského roku, nemohl začít platit podle původních představ již včera.

Podle francouzského prezidenta je omezení reklamy „zkvalitněním služby veřejnosti“. Opozice ale tvrdí, že hlava státu chce dostat veřejnoprávní média pod svou kontrolu a krok vedení televize podle kritiků ukázal, že už tomu tak je.

Projekt předpokládá postupné rušení reklamy – nyní mizí z vysílání mezi 20. a 6. hodinou. Definitivně má být reklama z veřejnoprávní televize odstraněna do konce roku 2011.