„Kostičky“ v digitální televizi může způsobovat sníh a mraky

Praha – Sníh, od kterého se odráží jiný signál, nebo nízká oblačnost jsou příčinami problémů s příjmem digitálního televizního vysílání, který v zimě trápí řadu lidí. Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací ovšem zároveň vyzývá diváky, aby v případě "kostičkování" obrazu především zkontrolovali svůj přijímač, zda je zcela správně naladěn.

V případě, že je televizor, respektive set-top box v pořádku, doporučuje Vykydal, aby se lidé pokusili zachytit signál z jiného vysílače, bude-li to možné. Problémy s vysíláním v zimě ovšem nejsou specifické pro digitální vysílání, objevovaly se i v době, kdy se vysílalo výhradně analogově. „Elektromagnetické pole, které se šíří od vysílače k přijímači, se šíří úplně stejným způsobem, jako se šířilo v analogové televizi. Tedy vlivy počasí jsou stejné na analogovou i digitální televizi,“ říká Jiří Vykydal. Dříve se ale problémy neprojevovaly rozpadem obrazu do „kostiček“, nýbrž například výskytem „duchů“ na obrazovce.

Švédsko, jehož televizní vysílání je digitální již delší dobu, zejména v počátcích také muselo řešit problémy s šířením signálu. Část z nich ještě není dořešena. Většinou však spíše než s infrastrukturou souvisí švédské potíže s nedostatkem set-top boxů nebo neinformovaností lidí. Regionálně jsou ve Švédsku dodnes obvyklé i potíže se šířením signálu například kvůli počasí. „Obecně platí, že velká města jsou problémy postižena méně než venkov,“ podotýká publicista Tomáš Sniegoň, který žije ve Švédsku.

Tomáš Sniegoň a Jiří Vykydal (zdroj: ČT24)