ČT dostala od vysílací rady rekordní pokuty ve výši 11,2 milionu

Praha - Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) 12 pokut v celkové výši 11,2 milionu korun za porušení zákonných pravidel pro vysílání reklamy, teleshoppingu a sponzorovaných pořadů. Celková výše pokuty je jedna z nejvyšších, co veřejnoprávní televize od rady dostala. ČT má právo se proti pokutám odvolat k soudu.

Pokuty se pohybují od 200 000 korun do 2,5 milionu. Důvodem k jejich udělení je podle rady to, že ČT loni v květnu na programech ČT2 a ČT4 odvysílala označení sponzora reklamní znělky společností Het, Panasonic, Sapeli, Simply You a Vodafone, které byly podle rady neoddělenou reklamou. 

Rada ze zákona monitoruje vysílání televizí a rádií v ČR a je oprávněna udělovat až milionové pokuty. Firmy a média se většinou proti pokutám odvolávají k soudu, často i úspěšně. 

Vysílací rada v roce 2007 uložila rovnou stovku pokut a vydala 237 upozornění na porušení zákona. Počet pokut se tak proti roku 2006 snížil o 13, upozornění na porušení zákona naopak pět desítek přibylo. Předloni také rada zahájila 470 správních řízení, což je asi o 50 méně než v roce 2006. Přibližně dvě třetiny pokut byly uloženy právě za porušení některého z ustanovení zákona o reklamě.