Přestěhování Svobodné Evropy na Hagibor vázne

Praha - O dva měsíce déle, než bylo v plánu, tedy do konce května, prodloužila vláda nájem rozhlasové stanici Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v budově bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy. RFE/RL sice již v polovině listopadu zahájila stěhování z budovy v centru Prahy do nového objektu na pražském Hagiboru, podle dnešního Pražského deníku je ale stěhování náročné a o dva měsíce se pozdrželo.

„Mohu však slíbit, že do konce května bude dokončeno a budova bude předána podle plánu Národnímu muzeu,“ řekl Julian Knapp z oddělení vnějších vztahů Svobodné Evropy.

Těsně po předání budovy se budou po celé léto konat dny otevřených dveří s komentářem průvodců. „Pražané totiž kolem budovy denně chodí a jezdí, ale zevnitř ji zná málokdo,“ cituje Deník ředitele Národního muzea Michala Lukeše. 

Odstraněny budou betonové zátarasy, které budovu kvůli bezpečnosti obepínají. Usnadní se tím dopravní situace a zlepší podmínky pro chodce, kteří se nyní dostávají složitě například do Státní opery. Národní muzeum chce okolí postupně renovovat, zprovozněna bude i restaurace v přízemí. Na podzim pak bude budova využita pro výstavy.

Vydáno pod