Předsedou Rady ČT se stal znovu Jiří Baumruk

Praha - Staronovým předsedou Rady České televize se dnes stal Jiří Baumruk. Členové rady jej zvolili na dva roky na svém pravidelném zasedání. Baumruk tak obhájil svou pozici, do které byl poprvé zvolen v lednu 2007. Baumruk byl jediným navrženým kandidátem a dostal 11 hlasů od 13 přítomných členů rady. Baumruk se stal členem rady v roce 2005, v témže roce byl zvolen místopředsedou rady. Novým místopředsedou rady její členové dnes zvolili Jana Brandejse.

Baumruk členům rady před volbou řekl, že rada nebyla před dvěma lety, kdy byl zvolen poprvé, v nejjednodušší situaci. Připomněl tak to, že těsně po jeho zvolení vypukla kauza kolem členství tehdejšího vrchního ředitele ČT Františka Lamberta v předlistopadových Lidových milicích. Lambert kvůli tomu tři a půl roku neodevzdal lustrační osvědčení a rada šéfa ČT Jiřího Janečka upozornila na porušení zákona. Lambert posléze z ČT odešel.

„Myslím, že se nám spoluprací podařilo i přes rozdílné názory projít touto Skyllou a Charybdou se ctí,“ uvedl Baumruk s odkazem na soutěsku z antických bájí hlídanou mořskými obludami. „Naplnilo se, že v radě je možné prezentovat své názory, i když s nimi nemusí být souhlas, že rada je orgánem demokratickým. Jsem přesvědčen, že rada je orgánem skutečně nezávislým, jak nezávislým být v této situaci může,“ podotkl.

Reportáž Martiny Kvašové (zdroj: ČT24)

Ani letos přitom podle nového předsedy nebude mít Rada ČT situaci lehkou, neboť na jaře končí mandát pěti členům rady a v červenci i generálnímu řediteli Janečkovi a rada bude volit nového. „Práce bude dost a já se jí nebojím,“ dodal Baumruk.

Baumruk pracuje v ČT málem čtvrt století

Baumruk byl v minulosti spojen s Českou televizí jako její dlouhodobý zaměstnanec, neboť pracoval v redakci sportu v letech 1985 až 2000, nejprve jako komentátor, v posledních osmi letech svého působení jako šéfredaktor a člen vedení ČT.

Podle stránek Rady ČT mimo jiné komentoval osm stovek přímých přenosů a moderoval zhruba tisícovku studiových pořadů, jako komentátor pracoval na šesti olympijských hrách. V letech 2000 až 2007 působil jako komentátor TV stanice Eurosport a v letech 2003 až 2007 jako mluvčí Prahy 5.

Novým místopředsedou se stal Jan Brandejs

Rada také volila jednoho z místopředsedů, neboť dosavadnímu Milanu Badalovi končí v lednu dvouletý mandát ve funkci. Za nového místopředsedu byl vybrán Jan Brandejs, který získal sedm hlasů ze 13. Jeho protikandidáty byli Radek Mezuláník, který získal čtyři hlasy, a Milan Uhde, jenž obdržel hlasy dva.

Brandejs se členem rady stal na podzim roku 2005. Jeho tehdejší zvolení doprovázel protest ODS, které se nelíbilo, že do svého zvolení do rady pracoval Brandejs jako poradce tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Radu možná opustí Josef Jařab

Radu České televize možná opustí její člen, amerikanista a profesor Josef Jařab. Důvodem je, že Jařab příští týden odjíždí do amerického státu Oregon a několik měsíců bude přednášet na Linfield College v Portlandu. Ze zákona je přitom sněmovna, která radu volí, oprávněna odvolat člena rady, pokud se nejméně tři měsíce zasedání rady nezúčastňuje.

„Omlouvám se na několik dalších zasedání rady a zvážím potom, jak se to bude rozvíjet, rezignaci, kterou bych oznámil panu předsedovi a příslušnému výboru sněmovny,“ řekl dnes Jařab členům rady na jejím zasedání.

Rada ČT je kontrolním orgánem veřejnoprávní České televize. K jejím hlavním pravomocem patří mimo jiné právo volit a odvolávat generálního ředitele ČT a schvalovat rozpočet ČT.

Vydáno pod