Ruský miliardář Lebeděv chce koupit londýnský list

Londýn - Po fotbalových klubech mají ruští miliardáři v Británii zájem o noviny. Bývalý agent KGB a jeden z nejbohatších Rusů Alexandr Lebeděv směřuje podle britských médií ke koupi londýnského večerníku The Evening Standard. Transakce vyvolala v Británii neklid, zda se nebude ruský majitel snažit ovlivňovat zaměření a obsah listu, ale Lebeděv řekl deníku The Guardian, že jeho ambice v tomto směru "by se blížily nule". List The Times dnes napsal, že jednání mezi oběma stranami stále probíhají. Lebeděv by list měl do pondělí koupit za symbolickou jednu libru.

The Evening Standard je jediným čistě londýnským listem a posledním z někdejších 14 londýnských večerníků. Je zaměřen spíše pravicově, podobně jako bulvární The Daily Mail, který patří stejnému majiteli, společnosti DMGT Harolda Rothermerea. V posledních letech čelí konkurenci deníků zdarma a údajně ročně ztrácí deset milionů liber, tedy 305 milionů korun.

Lebeděvův mluvčí ve čtvrtek řekl, že jeho šéf má zájem o média, která mají „společenskou hodnotu a mají problémy“. Kromě The Evening Standard se zmínil o denících The Times a The Independent.

Devětačtyřicetiletý Lebeděv pracoval v 80. letech na sovětském velvyslanectví v Londýně a byl agentem KGB. V 90. letech v Rusku zbohatl a nyní je například spolumajitelem letecké společnosti Aeroflot. Časopis Forbes odhadl loni jeho majetek na tři miliardy dolarů, i když stejně jako další ruští miliardáři doplatil na finanční krizi.

Patří mu Novaja Gazeta, kam psala Anna Politkovská

Patří mu list Novaja Gazeta, který je považován v Rusku za opoziční a psala pro něj zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská. Lebeděv v rozhovoru s The Guardian ujistil, že by nezasahoval do obsahu listu. Stejně tak prý neusiluje získáním The Evening Standard o zisk. „Peníze se dají vydělat mnoha jinými způsoby. Tohle je dobrá cesta, jak je ztratit,“ řekl.

Podle The Times by zřejmě šéfredaktorku Veroniku Wadleyovou nahradil Geordiem Greigem, šéfredaktorem časopisu Tatler a přítelem svého syna Jevgenije.

Vydáno pod