ČRa spustí v Praze nové internetové připojení skrze WiMAX

Praha - České radiokomunikace (ČRa) se chystají jako první medium v České republice provozovat bezdrátové internetové připojení s pomocí technologie WiMAX. Zkušební provoz byl měl být spuštěn nejdříve v Praze, a to ze začátku hlavně firemním zákazníkům v místech, kde není dostupná jiná technologie. Pro stahování a odesílání dat bude zajištěna přenosová rychlost kolem 5 megabitů za sekundu.

Radiokomunikace nabídnou celkem pět variant připojení pro firmy a jednu pro domácnosti. Ta bude obsahovat rychlost tři Mbit/s pro stahování a jeden Mbit/s pro odesílání dat za 999 korun měsíčně. Nabídky pro podniky budou začínat na 1773 Kč, bude ale vždy záležet na jednání s konkrétní firmou.

Síť bude prostřednictvím čtyř vysílačů pokrývat většinu území hlavního města. O případném rozšíření připojení do dalších měst firma rozhodne podle komerčního úspěchu služby v Praze. „Očekáváme, že firmy budou tvořit zhruba 90 procent uživatelů služby. V horizontu dvou let bychom chtěli mít řádově tisíce zákazníků,“ uvedl výkonný ředitel pro obchod a marketing David Mašát.

Výhodou technologie WiMAX oproti příbuznému Wi-Fi je možná větší vzdálenost od vysílače, která se může v případě příjmu v budovách pohybovat kolem dvou kilometrů. Další výhodou pak je možnost symetrického připojení, tedy dosažení stejné rychlosti přenosu dat k uživateli i od něj. V současnosti existuje v tuzemsku několik desítek sítí převážně v menších městech. ČRa budou pro síť používat pásmo 3,5 gigahertzu.

Vydáno pod