ČT vypne 30. dubna analogovou ČT1 ze žižkovského vysílače

Praha - Česká televize vypne 30. dubna před půlnocí analogové zemské vysílání svého hlavního prvního programu v Praze, šířeného z vysílače v Mahlerových sadech na pražském Žižkově. Praha by se měla stát v souvislosti s nástupem zemského digitálního zemského TV vysílání první velkou oblastí, v níž by mělo být vypnuto analogové vysílání ČT1, Novy a Primy.

Termín vypnutí analogové TV v Praze je obsažen v nařízení vlády nazvaném Technický plán přechodu, který je jakýmsi jízdním řádem digitalizace TV vysílání v ČR. „Je to nařízení vlády, není to nic, o čem bychom měli diskutovat,“ podotkl šéf projektu digitalizace v ČT Pavel Hanuš.

Praha není podle Dvořáka na vypnutí analogu připravená 

Termín vypnutí analogové TV v Praze přitom nedávno zpochybnil šéf komerční televize Nova Petr Dvořák. „Poté, co došlo ke schválení zákonů, stát prostřednictvím svých orgánů dal od digitalizace ruce pryč a nechal v tom občany vykoupat. Za necelé čtyři měsíce dojde k vypnutí analogu v největší aglomeraci - v Praze - a ta na to není dostatečně připravená,“ řekl v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Letos se bude vypínat na Chebsku a Plzeňsku 

Praha nebude jedinou oblastí, v níž by letos mělo být vypnuto tradiční analogové zemské vysílání. Na konci září vypne ČT podle plánu přechodu analogovou ČT1 i ČT2 na Chebsku z vysílače Zelená hora a analogovou ČT1 na Jáchymovsku z vysílače Klínovec a také na Plzeňsku z vysílačů Krašov a Krkavec. Na konci října vypne analogovou ČT1 ve středních Čechách z vysílače Cukrák a na Voticku z vysílače Mezivrata.

Na konci srpna pak vypne analogovou ČT2 na Trutnovsku z vysílače Černá Hora, o dva měsíce později na Voticku z Mezivrat a posledního listopadu pak z vysílače Kojál v Brně. Vypínat by se měl i analogový signál Novy a Primy. 

Více o digitalizaci: internetový speciál www.digict.cz, teletext ČT1 na straně 650 a tel. linka 261 13 74 74 (denně od 07:30 do 20:00).