Google umožní sledovat na mapě pozici lidí, kteří to dovolí

Bangalore - Americký internetový gigant Google spustil software Google Latitude, který uživatelům mobilních telefonů umožní sledovat na mapě pozici těch lidí, kteří k tomu dají svolení. Člověk tak díky tomu bude moci vědět, kde se právě nacházejí jeho příbuzní a kamarádi. Jenže to už vyvolalo obavy z možného zneužití aplikace Latitude.

Ukazovat svoji pozici na mapě v displeji mobilu budou moci uživatelé ve 27 zemích světa. Nastavení dovolí uživateli vybrat, pro koho budou informace přístupné, ale také se kdykoli z monitorování odpojit.

„Žerty stranou, uznáváme, že jsou údaje o lokalitě uživatele citlivé. Zabudovali jsme proto přímo do aplikace jemně vyladěnou ochranu soukromí,“ ujišťuje Google. „Nehlídáte si jen to, kdo vidí vaši pozici, ale vybíráte i lokalitu, kterou smějí vidět,“ dodává společnost.


Službu podporuje iPhone i Android

Sledovat, kde jsou právě kamarádi, půjde na displeji ve funkci Google map či na osobním počítači. Podobnou službou již je Loopt, který funguje v sítích operátorů Verizon Wireless a Vodafone. Loopt pracuje i v mobilu iPhone od firmy Apple. 

Latitude bude fungovat v telefonech Blackberry i v přístrojích s operačními systémy Symbian S60 a Windows Mobile. Funkční bude i v telefonech T-1 Mobile se softwarem Android od Googlu, v iPhonech a mnoha modelech od skupiny Sony Ericsson.

„Aby to fungovalo, musíte mít na vašem telefonu nainstalované mapy Google. Když budete chtít používat službu Latitude, telefon odešle zprávu o vaší poloze Googlu a informace pak budou moci sdílet kamarádi, které si vyberete,“ dodal manažer společnosti Steve Lee.