Reflex stylizoval Ratha do Hitlera. Hejtman zvažuje žalobu

Praha - Mediální a politické vody rozbouřilo nové číslo týdeníku Reflex. Na jeho obálce je totiž poslanec a hejtman David Rath stylizovaný do podoby Adolfa Hitlera. Zatímco redakce týdeníku je přesvědčena, že je to adekvátní odezva na Rathovy nedávné výroky o nacistickém vůdci, hejtman považuje koláž za urážku, kvůli které se hodlá případně i soudit.

Na obálce nového čísla Reflexu je David Rath vyobrazen na třicetikorunové známce s knírkem jasně odkazujícím na nacistického vůdce. Číslovka má podle týdeníku upozornit na Rathův poplatkový populismus a knírek připomenout jeho vyzdvihnutí zaměstnanecké politiky Třetí říše. „To není samoúčel. Chceme těmito prostředky, jistě vyhraněnějšími, poukázat na některé rysy politiky Davida Ratha,“ vysvětluje zástupce šéfredaktora Reflexu Daniel Hrubý.

Rath: Reflex překročil meze dobrého vkusu

Časopis se obhajuje nadsázkou, Rath ale podobenství s Hitlerem odmítá. Reflex podle něj překročil meze dobrého vkusu. „Myslím si, že právníci jistě zváží všechny kroky, jaké proti těm novinám udělat,“ tvrdí Rath.

Reklamní odborníci se shodují, že takto kontroverzní politická karikatura je v Česku spíše výjimečná. Na případném soudním sporu by ale podle nich mohly vydělat obě strany. „Je za tím hlavně snaha o zvýšení nákladů a zvýšení prodeje tohoto čísla,“ myslí si Daniel Růžička ze společnosti Young & Rubicam.


Politici by si měli na tvrdší karikaturu zvykat, míní odborníci

Medializace případného soudu nemůže uškodit ani Davidu Rathovi. Čeští politici by si navíc podle reklamních odborníků měli na tvrdší karikaturu zvykat. „Mám pocit, že stále u nás jsme relativně mírní. Pokud budou kontroverzní témata, nemůžeme se divit, že budou takto kontroverzní vizualizace,“ říká Petr Topinka z agentury Mark/BBDO.

Ostrou politickou karikaturou je v zahraničí proslulý například německý Stern nebo Bild. V minulosti na sebe hitlerovským motivem upozornil i britský Guardian. Odcházejícího Tonyho Blaira tehdy vyobrazil jako jelení mládě s typicky černým knírkem. Poprask v Evropě vyvolala i fotomontáž, na které německá kancléřka Angela Merkelová kojí polské bratry Kaczynské.

Článek o Davidu Rathovi v Reflexu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod