Britské zákonodárce pobouřil dětský Big Brother

Londýn - Britská televize Channel 4 je pod palbou kritiky. Důvodem je nový, čtyřdílný pořad Boys And Girls Alone ve stylu reality show Big Brother. Na rozdíl od dospělých v něm však soutěží děti od osmi do jedenácti let, což se vedle dětských charitativních organizací nelíbí také některým zákonodárcům.

Podobnost s populární „vilovou“ reality show je více než zřejmá - deset chlapců a stejný počet dívek mezi sebou soupeří, jsou vystaveni konfliktům a v důsledku toho pak mezi sebou vytvářejí menší skupinky.

Podle odpůrců se jedná o experiment, který má jen cynicky zvednout sledovanost. Camila Batmanghelidjh z organizace Kids Company nazvala pořad jako krutý a nemístný, zákonodárce Denis MacShane zase prohlásil, že by děti měly být chráněny a ne využívány jako prostředek ke zbohatnutí.

Channel 4 se však brání. Podle mluvčího stanice se nejedná o projekt, který by vznikl za účelem zisku a vše se děje se souhlasem rodičů. Televize argumentuje tím, že se na obrazovce objeví jen záběry, které mohou diváci vidět na kterémkoliv dětském hřišti a fyzické násilí je naprosto vyloučeno. K tomu ostatně dopomáhá i přítomnost učitelů a psychologů.

Stanice Channel 4 má pověst kontroverzní televize. To ostatně před několika lety dokázala její show se záběry z veřejné pitvy nebo pořad o „čínském umělci“ Žu Ju, který před televizními kamerami snědl maso mrtvého dítěte.

Vydáno pod