Diskuse na Novinkách.cz již nebude anonymní, změny chystají i další servery

Praha – Zpravodajský server Novinky.cz chystá zásadní změnu pravidel pro diskuse pod jednotlivými zprávami. Nový systém má podle serveru omezit anonymitu diskutujících a jejich případné vulgarismy, rasismus a další negativní jevy, které bývají často důvodem pro rušení diskusí pod články.  Od března totiž bude moci pod texty psát své názory jen ten, kdo se zaregistruje a poštou získá účet a kód. U názorů v diskusích pak budou uvedena jména a obce, kde přispěvatel žije. O zavedení podobného diskusního systému uvažují také některé další servery.

„Dosavadní způsob fungování diskusí bohužel svádí některé uživatele skrývat se za anonymitu a různými formami sabotovat civilizovanou výměnu názorů slušné většiny čtenářů,“ uvedl šéfredaktor Novinek Vladimír Dušánek. „Proto jsme se rozhodli vyhradit přístup do nového názorového fóra jen uživatelům, kteří jsou ochotni projít korespondenční registrací,“ dodal.

Změny v diskusích připravuje také zpravodajský server iDnes.cz, na němž je pro přispívání pod články nejprve nutná registrace pomocí e-mailu. „Připravujeme zpřísnění, protože nynější způsob registrace je příliš snadno opakovatelný i pro problémové uživatele. Korespondenční metoda je jen jedna z variant,“ uvedl šéfredaktor serveru Jiří Hanák.

Registraci pro diskuse naopak nevyžaduje server Aktuálně.cz, jehož editoři ale server procházejí a ty závadné odstraňují. Podobný systém funguje také například na zpravodajském portálu České televize.

Určitá forma registrace se používá i v zahraničí. Například v Británii se účastníci online diskusí na zpravodajských serverech musí nějakým způsobem zaregistrovat, ovšem za použití poměrně obecných informací. Všechny požadují emailovou adresu, většinou i heslo. Některé chtějí město a zemi účastníka, některé věk. Třeba na webu bulvárního deníku The Sun musí být debatující starší 18 let. Na internetových stránkách deníku The Guardian je zase potřeba uvést i směrovací číslo, které v Británii přibližně určuje adresu.