Zázraky přírody odhalí stejnojmenný pořad ČT

Praha - Česká televize dnes od osmi hodin večer uvede zbrusu novou poučně zábavnou show Zázraky přírody, jejíž největší hvězdou je příroda sama. Pořadem, v jehož prvním díle se diváci například dozví, proč není lednímu medvědovi zima, budou provázet moderátoři Maroš Kramár a Vladimír Kořen. Zábavná show se točí okolo geniality matky přírody a schopností lidí využívat jejích úžasných vynálezů.

V každém díle Zázraků přírody moderátoři se čtyřmi známými osobnostmi projdou šest témat z různých odvětví přírody. V rámci jednoho vydání bude položeno celkem sedm soutěžních otázek, které se vždy vztahují k tématu nebo demonstrovanému experimentu.

V prvním díle, který se na programu ČT1 objeví už dnes od 20.00 hodin, se tak diváci například dozví, proč není lednímu medvědovi zima, že lotosový list je příkladem k výrobě neuvěřitelných věcí nebo že existuje ovoce s kouzelnými účinky. Nebudou chybět ani živá zvířata přímo ve studiu.

Součástí každého dílu bude také jeden experiment, který vždy podstoupí na vlastní kůži moderátor Vladimír Kořen. První pokus se uskutečnil ve Výzkumném ústavu letectví v Letňanech. Moderátor byl posazen před obrovský aerodynamický tunel, v němž je možné nasimulovat rychlost větru až do síly hurikánu. Ve druhé části experimentu byl pak připevněn k rampě, aby se zjistilo, jak silný vítr jej vynese do vodorovné polohy. Rychlost větru, ve které se Vladimír vznesl do vzduchu, je předmětem jedné soutěžní otázky.

Ozdobou každého dílu budou čtyři známé osobnosti, jež budou tipovat správně odpovědi. Do prvního vydání přijali pozvání zpěvačka Ilona Csáková, moderátorka a modelka Monika Žídková, olympijský vítěz Aleš Valenta a bavič Josef Mladý.