V roce 2008 přibylo 90 tisíc přípojek ADSL a 100 tisíc připojení přes kabelovou televizi

Praha – Rychlým ADSL připojením přes telefonní linky bylo na konci roku 2008 připojeno přibližně 700 tisíc uživatelů. Za uplynulý rok vzrostl počet těchto přípojek zhruba o 90 tisíc. Z lidí připojených k internetu pomocí ADSL používá 600 tisíc služby největšího operátora Telefónicy, zbytek tvoří přípojky přes pronajaté pevné linky a zákazníci ostatních operátorů, kteří mají službu od O2 v rámci velkoobchodní nabídky. Vyplývá to z údajů v lednové monitorovací zprávě Českého telekomunikačního úřadu.

Pomocí rozvodů kabelové televize je k internetu připojeno zhruba 400 tisíc uživatelů. Na tomto trhu dominuje společnost UPC, která zajišťuje připojení 320 tisíc lidí. Počet přípojek přes kabelovou televizi loni narostl asi o 100 tisíc.

Pskytovatelé ADSL i kabeloví operátoři se loni snažili za nezměněnou cenu nabídnout vyšší rychlost. U ADSL se zvýšila ze dvou až osmi megabitů za sekundu na osm až 16 Mbit/s, kabelový internet zrychlil na deset, respektive 20 Mbit/s.

V letošním roce by měla Telefónica ostatním operátorům nabídnout v rámci velkoobchodní nabídky ADSL bez nutnosti platit zvlášť pronájem pevné linky. Sama Telefónica již nabídku začala ve vybraných regionech testovat pro koncové zákazníky.

Vydáno pod